Bazalka patří mezi nejoblíbenější druhy koření v Itálii, jejíž vlajku společně s mozarellou a rajčaty připomíná. Pokud se ji rozhodnete pěstovat, dopřejte jí hodně vláhy.
Pěstujeme bazalku
Bazalka nemá na rozdíl od středomořských bylinek, jako je například oregano, ráda živoření. Potřebuje dostatek světla, slunce, tepla, a především vláhy. Ale pozor, v přílišném vlhku trpí plísněmi. Pokud ji pěstujete na balkóně či terase, můžete ji zasadit do samozavlažovacího truhlíku, který se postará o optimální vláhu. Na záhoně zalévejte bazalku ráno i večer.
Bazalka v kuchyni
V kuchyni se bazalka používá tradičně ve středomořské kuchyni ke kořenění sýrových a rajčatových jídel, jako je pizza, ale hodí se i masu. Ve studené kuchyni je bazalka součástí marinád a dresinků. Důležité je její okamžité zpracování. Pokud ji nepřidáte do pokrmu hned po utržení, z velké části ztratí své aroma.
Bazalkové pesto
Suroviny:
100g lístků bazalky
2 stroužky česneku
10 lžic olivového oleje
20 g kešu oříšků
40 g strouhaného parmezánu
špetka soli
Příprava:
1. Všechny ingredience dáme do mixéru a uděláme z nich hustou směs.
2. Směs uložíme do sklenice s víčkem a schováme do chladničky.
3. Pesto je ideální především k dochucení těstovin.
Zajímavosti
Bazalka podobně jako rajčatové keříky odpuzuje hmyz. Květináče s bazalkou na okně tedy působí jako zdraví neškodný repelent.